XXVI Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność"

dodano: 2012-11-20

Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" jest współorganizatorem XXVI Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ "Solidarność", który będzie obradować w dn. 22-23 listopada 2012r. w Targach Kielce SA (ul. Zakładowa 1).

Obrady Zjazdu zostaną poprzedzone 22 listopada uroczystą Mszą św. koncelebrowaną pod przewodnictwem Krajowego Duszpasterza Świata Pracy – ks. bpa Kazimierza Ryczana  w Bazylice Katedralnej (początek - godz. 9.00). Po Mszy św. przewodniczący Związku – Piotr Duda złoży wieniec pod pomnikiem błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki.

O godz. 11.00 w salach wystawienniczych Targów Kielce kontynuowane będą obrady m.in. nad obecną sytuacją pracowniczą i społeczną w Polsce oraz nad strukturą NSZZ "Solidarność". Przewidziane są też wybory uzupełniające do Komisji Krajowej i Krajowej Komisji Rewizyjnej.

Wśród gości zaproszonych będą m.in. prof. Juliusz Gardawski, prof. Ryszard Bugaj, prezes Instytutu Pamięci Narodowej – dr Łukasz Kamiński, Główny Inspektor Pracy - Iwona Hickiewicz,  prezes Wspólnoty Polskiej – Longin Komołowski.

Pierwszy dzień Zjazdu zakończy się wystawieniem przez Kielecki Teatr Tańca spektaklu „Jazz Dance”.

Drugiego dnia delegaci kontynuować będą obrady.