Pracownicy KKSM domagają się zapłaty za budowanie autostrady

dodano: 2013-02-06

Związki Zawodowe działające w Kieleckich Kopalniach Surowców Mineralnych S.A. pikietują dziś (8 lutego 2013r.) w dwóch punktach Warszawy. Organizatorami są: Komisja Zakładowa NSZZ ,,Solidarność” w Kieleckich Kopalniach Surowców Mineralnych S.A. i Zarząd Zakładowy Związku Zawodowego Budowlani w KKSM SA. Adresatami pikiet są: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (w godzinach od 10³° do 12°°) oraz Minister Skarbu Państwa (w godzinach od 13°° do15³°).

Pracownicy KKSM SA domagają się zapłacenia zaległych ponad 62 mln zł z tytułu dostarczania materiałów i usług przy budowie autostrady A2 oraz poddają krytyce złą prywatyzację KKSM-u dokonaną przez MSP i brak należytego nadzoru właścicielskiego (mimo posiadania 15% akcji Spółki), co w konsekwencji doprowadziło firmę do upadłości układowej.

Przewodniczącym w/w zgromadzeń-pikiet jest Jacek Michalski – przewodniczący „Solidarności” w KKSM SA.

fot 1, fot2, fot3.