Konkurs o „Solidarności” – Finał

dodano: 2013-03-22

Jutro, 23 marca, w godz. 10.00 – 11.30 w WDK w Kielcach przeprowadzony zostanie finał XI edycji wojewódzkiego konkursu wiedzy o NSZZ „Solidarność” Będzie w nim uczestniczyć ponad 50 uczniów wyłonionych wcześniej w eliminacjach szkolnych, które odbyły się 1 marca2013r. Brało w nich udział blisko 500 uczniów z 23 szkółwojewództwa świętokrzyskiego.

Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem Piotra Dudy, Przewodniczącego Komisji Krajowej a patronat medialny sprawuje „Tygodnik Solidarność”. Organizatorami są: Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" i Świętokrzyski Kurator Oświaty. Konkurs jest skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa świętokrzyskiego a jego podstawową tematyką jest historia „Solidarności” na tle najnowszej – powojennej historii Polski. Problematyka obejmuje także uniwersalne funkcje związków zawodowych oraz ruchu związkowego w Polsce i na świecie. Od ucznia biorącego udział w konkursie wymagana jest też podstawowa wiedza z prawa pracy oraz zagadnień związanych z Państwową i Społeczną Inspekcją Pracy.

Laureaci a także uczniowie wyróżnieni otrzymają wartościowe nagrody rzeczowe i dyplomy.Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się 16 kwietnia 2012r.