Radomski Czerwiec`76

dodano: 2013-06-26

W tym roku mija trzydziesta siódma rocznica Radomskiego Czerwca`76. Uroczystości są rozłożone na kilka dni. 20 czerwca 2013r. została poświęcona siedziba Stowarzyszenia Radomski Czerwiec`76 i otwarta wystawa przypominająca wydarzenia sprzed trzydziestu siedmiu lat. W Kałkowie-Godowie 22 czerwca br. była sprawowana msza św. w intencji ks. Romana Kotlarza oraz bohaterów tamtych wydarzeń. 24 czerwca w sali koncertowej UW odbył się koncert „Pro Memoria – Czerwiec`76” w wykonaniu artystów operowych oraz orkiestry symfonicznej. W dzień rocznicy, 25 czerwca Biskup Radomski Henryk Tomasik sprawował mszę świętą przed Pomnikiem Radomskiego Czerwca`76. W uroczystościach 25 czerwca br. uczestniczył przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda. Świętokrzyska „Solidarność”, jak co roku, razem z przewodniczącym Regionu Waldemarem Bartoszem również uczestniczyła w uroczystościach Radomskiego Czerwca`76.