WAŁĘSA. CZŁOWIEK Z NADZIEI w kinie Moskwa już od 4 października 2013r.

dodano: 2013-09-04

Reżyser wdzierając się w prywatność, nawet intymność związkowego przywódcy próbuje uchwycić fenomen przemiany prostego, skupionego na codzienności człowieka w charyzmatycznego przywódcę. To opowieść o mężu, ojcu, prostym robotniku, który wyzwolił ukryte w sercach milionów ludzi marzenie o wolności. Kontrowersyjny, niepozbawiony słabości, wyśmiewany i podziwiany. Kim jest Lech Wałęsa? Historia transformacji to także historia jego żony Danuty i ich rodziny, która miała wieść zwyczajne życie, a została wtłoczona w sam środek dziejowych wydarzeń.
Po „Człowieku z marmuru" i „Człowieku z żelaza" film zamyka tryptyk, w którego centrum jest człowiek podejmujący walkę z niesprawiedliwością. „Wałęsa. Człowiek z nadziei” to opowieść o czasie, w którym walka ta zwiastowała zmiany w całej Europie i pozwalała odważniej spojrzeć w przyszłość. To historia człowieka, który nie tracił nadziei.
Scenariusz do filmu Wajdy napisał Janusz Głowacki, autorem zdjęć jest Paweł Edelman, a wystąpili w nim wybitni aktorzy: w rolach głównych Robert Więckiewicz i Agnieszka Grochowska oraz Maciej Stuhr, Mirosław Baka, Zbigniew Zamachowski i Cezary Kosiński.

Produkcja: Polska, 2013; reżyseria: Andrzej Wajda; scenariusz: Janusz Głowacki; obsada: Robert Więckiewicz, Agnieszka Grochowska, Mirosław Baka, Zbigniew Zamachowski, Dorota Wellman, Maciej Stuhr, Cezary Kosiński, Iwona Bielska, Marcin Hycnar

Specjalna cena biletów dla grup pracowniczych zorganizowanych przez zakładowe NSZZ "Solidarność" 12,00 zł.
Informacje o seansach oraz rezerwacja biletów w kinie „Moskwa" tel.: 041-34-447-34