Pracodawca Przyjazny Pracownikom

dodano: 2013-10-31

Promowanie dobrych praktyk w zakładach pracy jest celem prowadzonej od sześciu lat akcji Pracodawca Przyjazny Pracownikom.

Komisja Certyfikacyjna obradująca w Warszawie 14 października 2013r. oceniła nadesłane na konkurs wnioski i przyznała 14 certyfikatów. Wśród wybranych firm znalazły się dwa zakłady pracy z naszego regionu. Są nimi:  Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji Sp. z o.o. w Kielcach i NSK Bearings Polska S.A. w Kielcach.

Do konkursu mogły być zgłaszane firmy, których codzienne praktyki zbieżne są z wartościami propagowanymi przez NSZZ „Solidarność”. Wśród kryteriów branych pod uwagę było m.in. preferowanie stałego zatrudnienia i przestrzeganie bezpieczeństwa i standardów pracy. Ważne było też, by pracownicy mieli nieskrępowaną możliwość tworzenia w zakładzie związków zawodowych.

Komisji Certyfikacyjnej przewodził Piotr Duda a w jej składzie byli: doradca Prezydenta RP Jan Lityński, zastępca przewodniczącego Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP Zbigniew Żurek, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej ds. struktur branżowych Jerzy Wielgus oraz pełnomocnik ds. BHP Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Marzena Flis.