Zmarła Mama ks. Jerzego Popiełuszki

dodano: 2013-11-19

Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 19 listopada 2013r., w Szpitalu Miejskim w Białymstoku zmarła Mama ks. Jerzego Popiełuszki Marianna Popiełuszko. Miała 93 lata.

W związku ze śmiercią Marianny Popiełuszko, mamy błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, kapelana i patrona NSZZ „Solidarność”, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” ogłosił od dnia 19 listopada 2013r. do pogrzebu włącznie, żałobę w całym Związku. Jednocześnie zwrócił się z apelem do wszystkich struktur o wywieszenie flag związkowych.

Pogrzeb Mamy ks. Jerzego, Marianny Popiełuszko odbędzie się w sobotę 23 listopada o godz. 11 w kościele w Suchowoli.

Marianna Popiełuszko urodziła się na Podlasiu w 1920 r. Ks. Jerzy był jednym z jej pięciorga dzieci. Po zabójstwie syna uczestniczyła w różnych spotkaniach religijnych i rocznicowych, w tym w spotkaniach z działaczami „Solidarności” i pielgrzymkach na Jasną Górę. W 2006 prezydent Lech Kaczyński, za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za osiągnięcia w pracy zawodowej i społecznej, odznaczył ją Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. Została Człowiekiem Roku 2011 Tygodnika Solidarność. W 2012 roku Krajowy Zjazd Delegatów obradujący w Kielcach nadał Jej tytuł Zasłużony dla NSZZ "Solidarność". W 2013 została honorową obywatelką województwa kujawsko-pomorskiego.