Protest ponad tysiąca związkowców w Kielcach

dodano: 2013-11-27

Ponad tysiąc osób uczestniczyło w środę, 27 listopada 2013r. w manifestacji przed Świętokrzyskim Urzędem Wojewódzkim w Kielcach. Pikieta była zorganizowana przez NSZZ "Solidarność”, Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych oraz Forum Związków Zawodowych. Manifestujący reprezentowali zakłady pracy z całego województwa świętokrzyskiego. Byli również związkowcy „Solidarności” z Regionu Mazowsze. Ponad flagami i transparentami górował styropianowy „pomnik Złotego Donka” symbolizujący obecnego Premiera rządu.  Wśród przemawiających byli m.in. zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej - Tadeusz Majchrowicz, szef Świętokrzyskiej „Solidarności” – Waldemar Bartosz, szefowa Świętokrzyskiego OPZZ – Elżbieta Drogosz, przewodniczący Wojewódzkiego Forum ZZ – Andrzej Matysek.

Protestujący ukarali „Złotego Donka” „czerwonymi kartkami”, na których były wypisane przewinienia popełnione przez rządzącą koalicję. Złożyli też przed pomnikiem i wejściem do Urzędu Wojewódzkiego klepsydry z wyszczególnionymi zakładami pracy, które zostały zlikwidowane w naszym województwie w czasie sprawowania władzy w kraju pod przywództwem PO i PSL.

zobacz Foto

zobacz art.