Radomski Czerwiec`76

dodano: 2014-06-18

Przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" wraz z przewodniczącym Waldemarem Bartoszem będą uczestniczyć w uroczystościach XXXVIII rocznicy Radomskiego Czerwca’76, które odbędą się 25 czerwca 2014 r. w Radomiu.
W programie uroczystości jest Msza św. pod Pomnikiem Radomskiego Czerwca`76 sprawowana przez Biskupa Radomskiego Henryka Tomasika, wystąpienie Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy oraz m.in. wręczenie odznaczeń państwowych przez Prezesa IPN Łukasza Kamińskiego, koncert poświęcony Bohaterom Radomskiego Czerwca`76.

38lat minęło od robotniczych protestów w Radomiu 25 czerwca 1976 roku. W proteście wzięło wtedy udział około 20 tys. pracowników. Przyczyną demonstracji były zapowiedziane dzień wcześniej drastyczne podwyżki cen wielu artykułów żywnościowych. Robotnicy podpalili siedzibę partii, podjęli też szturm na budynek KW MO i Urzędu Wojewódzkiego. Późnym wieczorem oddziały milicji i ZOMO spacyfikowały protest. Zatrzymanych przewożono do komend MO i aresztów, gdzie przechodzili przez tzw. ścieżki zdrowia (szpaler milicjantów bijących pałkami). Jeszcze tego samego dnia rząd zdecydował o wstrzymaniu podwyżek. 26 czerwca władze rozpoczęły w mediach, na stadionach i placach szeroko zakrojoną kampanię propagandową, mającą na celu zdyskredytowanie protestujących, których nazwano „radomskimi warchołami”.