Pamiętają o księdzu Jerzym (Delegatura Starachowice)

dodano: 2014-10-20

W związku z XXX rocznicą śmierci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki w ubiegłą niedzielę (19 października) w kościele Świętej Trójcy odbyła się uroczystość upamiętniająca to tragiczne wydarzenie. Jak co roku organizatorem uroczystości była Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w MAN STAR Truck & Buses. Głównym punktem uroczystości była Msza Święta, którą odprawił i homilię wygłosił ksiądz proboszcz Edward Rdzanek. Po Mszy okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący Komisji Międzyzakładowej Jan Seweryn. Następnie uczestnicy uroczystości przeszli do kruchty starego kościoła gdzie zainstalowana została rzeźba-popiersie księdza Jerzego. Rzeźba została poświęcona przez księdza proboszcza a jej odsłonięcia dokonał Jan Seweryn. Pod odsłoniętą rzeźbą złożono wiązanki i zapalono znicze. W imieniu Komisji Międzyzakładowej wiązankę złożył Andrzej Kępiński. Poczet sztandarowy naszej Komisji stanowili: Krzysztof Wójtowicz, Mirosław Chorab i Jacek Cieśla. Uroczystość zakończyło odśpiewanie pieśni „Boże coś Polskę”.

Autorami rzeźby są starachowiccy artyści Leszek Dróżdż i Sylwester Kiełek.