11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości

dodano: 2014-11-12

11 listopada 2014r. minęło 96 lat od odzyskania przez Polskę Niepodległości. W Kielcach, w wojewódzkich obchodach tego święta uczestniczyło kilka tysięcy osób, wśród których byli m.in. przedstawiciele Świętokrzyskiej „Solidarności” z przewodniczącym Waldemarem Bartoszem.

Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą sprawowaną w bazylice katedralnej przez kieleckiego biskupa Kazimierza Ryczana. Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości przeszli pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego gdzie nastąpiła uroczysta zmiana warty. Następnie głos zabrała Bożentyna Pałka-Koruba, wojewoda świętokrzyski. Po przemówieniu wręczono odznaczenia zasłużonym za działania na rzecz niepodległości, społeczności lokalnej i bezpieczeństwa. Wśród odznaczonych Krzyżem Wolności i Solidarności była Helena Obara – przewodnicząca Koneckiej Delegatury „Solidarności” i członek Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność". Następną częścią uroczystości był apel pamięci i salwy honorowe. Przedstawiciele najmłodszego pokolenia oraz weteranów zapalili znicze symbolizujące łączność pokoleń. Jednym z przedstawicieli weteranów był Daniel Nowakowski - Prezes Związku Solidarności Polskich Kombatantów. Przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych i miejskich złożyli wspólny wieniec. Kwiaty przed pomnikiem złożyła również delegacja Świętokrzyskiej „Solidarności” z przewodniczącym Waldemarem Bartoszem.

Członkowie „Solidarności” uczestniczyli również w powiatowych uroczystościach Święta Niepodległości.

Narodowe Święto Niepodległości– polskie święto państwowe obchodzone 11 listopada dla upamiętnienia odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918r., po 123 latach zaborów. Święto zostało ustanowione w 1937r. W czasie II wojny światowej nie było obchodzone a w okresie PRL-u za obchodzenie tego święta groziły represje ze strony władz komunistycznych. Święto 11 listopada zostało przywrócone w 1989r.

(ap)

foto