Świętokrzyska „Solidarność” przed biurami PO-PSL

dodano: 2015-03-09

„Solidarność” Świętokrzyska pikietowała 9 marca 2015r. biura Polskiego Stronnictwa Ludowego i Platformy Obywatelskiej w Kielcach.
Pikieta zgromadziła ok. 500 osób krytycznie oceniających działania koalicyjnego rządu. Manifestujący przypomnieli listę zakładów pracy województwa świętokrzyskiego, które upadły w czasie rządów PO-PSL a także poddali krytyce działania lokalnych władz m.in. likwidację szkół, w których naukę pobiera ok. 300 uczniów. Przywołali też wykaz głosowań parlamentarnych tej koalicji w istotnych dla pracowników sprawach. Delegacja protestujących przekazała posłom Markowi Gosowi - PSL oraz Arturowi Gieradzie – PO (tylko tych dwu posłów było w poselskich biurach partyjnych) katalog spraw skierowanych przez reprezentatywne centrale związków zawodowych do polskiego rządu i wymagających pilnego rozwiązania. Podczas przemarszu ulicami Kielc demonstranci rozdawali mieszkańcom miasta ulotki z 12 ogólnopolskimi postulatami związkowców.
Andrzej Pawlik