Nowy Duszpasterz Ludzi Pracy w Polsce

dodano: 2015-03-26

Arcybiskup Józef Kupny został nowym Duszpasterzem Ludzi Pracy. Jego poprzednik bp Kazimierz Ryczan, który sprawował duchową opiekę nad ludźmi pracy od 2008r. w 2014 r. przeszedł na emeryturę.

Nowego Duszpasterza Ludzi Pracy formalnie nazywanego Delegatem Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Ludzi Pracy wybrali biskupi podczas 368 zebrania plenarnego Konferencji Episkopatu Polski 11–12 marca w Warszawie.

Arcybiskup Józef Kupny urodził się 23 lutego 1956r. w Dąbrówce Wielkiej, święcenia kapłańskie przyjął 31 marca 1983r. w Katowicach z rąk biskupa katowickiego Herberta Bednorza. Sakrę biskupią przyjął 4 lutego 2006r. Od 2013r. jest metropolitą wrocławskim.

Konferencja Episkopatu Polski biorąc pod uwagę trudną sytuację robotników, powołała 7 maja 1980 roku Komisję ds. Duszpasterstwa Ludzi Pracy. Jej przewodniczącym został bp Herbert Bednorz z Katowic. Powstanie NSZZ "Solidarność" nadało tempa rozwojowi duszpasterstwa w poszczególnych diecezjach. Prace Komisji koordynował później kard. Henryk Gulbinowicz, a od 1992 roku abp Tadeusz Gocłowski. Jego następcą w 2008r. został biskup kielecki Kazimierz Ryczan. Od 12 marca 2015r. Delegatem Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Ludzi Pracy jest metropolita wrocławski apb Józef Kupny.

ap