Pracownicy „zbrojeniówki” pielgrzymują do Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku-Kamiennej

dodano: 2015-09-28

Członkowie NSZZ "Solidarność" z Zakładów Zbrojeniowych i Lotniczych z całego kraju pielgrzymowali w sobotę, 26 września 2015r. do Matki Bożej Miłosierdzia w Skarżysku-Kamiennej. Mszy świętej sprawowanej w intencji pracowników „zbrojeniówki” przewodniczył biskup pomocniczy diecezji radomskiej Piotr Turzyński. Nabożeństwo rozpoczęła procesja z obrazem bł. ks. Jerzego Popiełuszki i relikwiami. Na czele procesji był kielecki konny Szwadron Husarzy oraz orkiestra z WSK „PZL – Rzeszów”. Po przemarszu ulicami miasta, relikwie błogosławionego ks. Jerzego w asyście około 50 pocztów sztandarowych zostały wprowadzone do BazylikiMatki Bożej Ostrobramskiej.

Tegoroczna, dwudziesta już pielgrzymka zgromadziła ok. 1200 pracowników zakładów zbrojeniowych i pracujących na potrzeby wojska. Wśród wielu gości była m.in. Poseł do Parlamentu Europejskiego Pani Beata Gosiewska oraz Przewodniczący Senackiej Komisji Obrony Narodowej senator Wojciech Skurkiewicz. W pielgrzymce uczestniczyli także przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" z przewodniczącym Waldemarem Bartoszem.

Inspiratorem i organizatorem Pielgrzymki Pracowników Przemysłu Zbrojeniowego i Lotniczego do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku-Kamiennej jest NSZZ "Solidarność" w MESKO na czele z przewodniczącym Stanisławem Głowackim.

foto