Koncertem uczczą rocznicę stanu wojennego

dodano: 2015-12-04

„Przerwana dekada” to koncert organizowany przez Delegaturę IPN w Kielcach, na zakończenie obchodów 35. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” i w 34 rocznicę wprowadzenia w Polsce stanu wojennego.

Koncert odbędzie się 14 grudnia 2015r. w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Patronat nad tą uroczystością objął Przewodniczący Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" Waldemar Bartosz.

Koncert jest przygotowany w ramach programu historyczno-edukacyjnego, który składa się z połączenia opartego na tekstach źródłowych wykładu historycznego wplecionego w muzykę klasyczną i nowoczesne środki artystycznego wyrazu. Będzie miał dwie edycje. Pierwszą, o godz. 12.00 adresowaną do młodzieży szkolnej Kielc i województwa świętokrzyskiego oraz drugą o godz. 18.00, otwartą dla mieszkańców Kielc i regionu.

Koncert jest formą przypomnienia o niezłomności i odwadze, jakie towarzyszyły bohaterom, którzy po 13 grudnia 1981r. brali udział w tworzeniu wolnej, niepodległej i demokratycznej Rzeczpospolitej Polskiej, jak i osobom prowadzącym działalność opozycyjną przed Sierpniem'80.

Dzięki doborowi odpowiedniego repertuaru, koncert stanowi spójną opowieść słowno-muzyczną, wykonywaną na scenie przez młodych wykonawców ze Stowarzyszenia PASSIONART.

Zapraszamy!