Konkurs o „Solidarności” – Finał

dodano: 2016-04-04

Dziś – 4 kwietnia br. w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbył się finał XIV edycji wojewódzkiego Konkursu wiedzy o NSZZ „Solidarność”. Uczestniczyło w nim 63 uczniów wyłonionych z grupy ponad 570 (z 22 szkół), którzy 11 marca przystąpili do eliminacji szkolnych. Natomiast jeśli zsumujemy wszystkich uczniów biorących udział w XIV edycjach konkursu to okazuje się, że uczestniczyło w nim ponad 5 tysięcy uczniów.
Warto też przypomnieć, że konkurs odbywa się pod honorowym patronatem przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność"  - Piotra Dudy, a patronat medialny sprawuje „Tygodnik Solidarność”. Organizatorami konkursu są: Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" i Świętokrzyskie Kuratorium Oświaty. Konkurs jest skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa świętokrzyskiego a jego podstawową tematyką jest historia „Solidarności” na tle najnowszej – powojennej historii Polski. Tematyka dotyczy także uniwersalnych funkcji związków zawodowych oraz ruchu związkowego w Polsce i na świecie. Od ucznia biorącego udział w konkursie wymagana jest też podstawowa wiedza z zakresu prawa związkowego, prawa pracy, oraz zagadnień związanych z Państwową i Społeczną Inspekcją Pracy.
Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się 27 kwietnia 2016r. Wtedy to laureaci konkursu a także wyróżnieni uczniowie otrzymają nagrody rzeczowe i dyplomy.
Dział Informacji
Zarządu Regionu Świętokrzyskiego