Pracodawca Przyjazny Pracownikom

dodano: 2016-04-12

Prezydent RP Andrzej Duda oraz przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda wręczą 21 pracodawcom certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. Uroczystość będzie miała miejsce 20 kwietnia 2016r. w Pałacu Prezydenckim.
Tegorocznymi laureatami VIII edycji konkursu z naszego regionu są dwie firmy: Iskra-Centrum Narzędzi Specjalnych Sp. z o.o. w Kielcach i Mesko Spółka Akcyjna w Skarżysku-Kamiennej.

O certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” mogą się ubiegać pracodawcy, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Wyróżnione firmy szanują prawa pracowników oraz prowadzą u siebie dialog społeczny.
Kandydatów zgłaszają podstawowe jednostki organizacyjne „Solidarności”. Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat.