Pracodawca Przyjazny Pracownikom

dodano: 2016-04-20

Prezydent RP Andrzej Duda oraz przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda wręczą dzisiaj o godz. 11.00 w Pałacu Prezydenckim 21 pracodawcom certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.

Tegorocznymi laureatami VIII edycji konkursu z naszego regionu są dwie firmy: Iskra-Centrum Narzędzi Specjalnych Sp. z o.o. w Kielcach i Mesko Spółka Akcyjna w Skarżysku-Kamiennej. Wraz z nagrodzonymi pracodawcami i przedstawicielami zakładowych organizacji „Solidarności” w uroczystości uczestniczyć będzie również przewodniczący Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" Waldemar Bartosz i jego zastępca Mieczysław Gójski.

Nadawanie certyfikatu Pracodawca Przyjazny Pracownikom zainicjowane zostało przez „Solidarność” w 2008 roku. Jest to jedyna nagroda, do przyznania której pracodawców nominują sami pracownicy. Zgodnie z regulaminem konkursu kandydatów mogą zgłaszać podstawowe organizacje NSZZ Solidarność działające w zakładach pracy. Laureatów wyłania Komisja Certyfikacyjna, w skład której wchodzą przewodniczący „Solidarności” oraz przedstawiciele Prezydenta RP i Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP. Certyfikatem można posługiwać się przez 3 lata. Ponowny udział w konkursie pracodawca może wziąć dopiero po upływie tego okresu.