Poprzyj inicjatywę ograniczającą handel w niedziele

dodano: 2016-07-13

Z inicjatywy Sekretariatu Banków, Handlu i Usług NSZZ „Solidarność” powstał komitet obywatelski, który jest inicjatorem projektu ustawy ograniczającej handel w niedziele. Aby Sejm rozpoczął procedowanie obywatelskiego projektu ustawy potrzebne są podpisy popierające tę inicjatywę. Po złożeniu wniosku odbędzie się w Sejmie pierwsze czytanie, po którym ustawa trafi do komisji sejmowej, gdzie ostatecznie zostanie wypracowany kształt ustawy. Ustawa zakłada liczne wyłączenia dopuszczające handel w niedzielę np. na stacjach benzynowych, w kioskach, sklepach na dworcach autobusowych, kolejowych, portach lotniczych, strefach wolnocłowych, piekarniach, obiektach infrastruktury kryzysowej, szpitalach, szkołach.

Zapraszamy do poparcia tej inicjatywy poprzez złożenie podpisu pod wnioskiem. Podpisy są zbierane w siedzibie Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w Kielcach, ul. Planty 16A oraz w siedzibach Delegatur „Solidarności” w każdym mieście powiatowym województwa świętokrzyskiego.

Tu można pobrać Tabelę