Spotkanie opłatkowe Świętokrzyskiej "Solidarności"

dodano: 2017-01-03

Ponad 150 osób uczestniczyło we wtorek, 3 stycznia 2017r. w spotkaniu opłatkowym Świętokrzyskiej „Solidarności”, w hotelu DAL. Wśród gości byli: biskup Marian Florczyk, przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda, posłowie Anna Krupka i Krzysztof Lipiec, prezydent Kielc Wojciech Lubawski a także przedstawiciele wojewody świętokrzyskiego, samorządowcy, szefowie firm kieleckich i instytucji państwowych i oczywiście delegacje organizacji związkowych Świętokrzyskiej „Solidarności”.

W trakcie spotkania Piotr Duda wraz z Waldemarem Bartoszem wręczyli czterem działaczom tytuły Zasłużony dla NSZZ "Solidarność". Otrzymali je: Wiesław Kwiatkowski, Zbigniew Dziubasik, Andrzej Gargaś i Stefan Chojnacki.

Zasłużony dla NSZZ "Solidarność" to najwyższe wyróżnienie nadawane przez Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność", którym honorowani są wybitni działacze naszego Związku.

Wyróżniono również muzyków Filharmonii Świętokrzyskiej dyplomami i pamiątkowymi albumami za udział i nieocenioną pomoc w uroczystościach organizowanych przez Region Świętokrzyski NSZZ "Solidarność". Wyróżnieni muzycy to: Lidia Chmielewska, Barbara Klimek, Iwona Trątnowiecka i Janusz Młynarczyk.

W swym przemówieniu, miniony rok, przewodniczący Piotr Duda określił jako pozytywny dla pracowników a to dzięki konsekwencji i uporowi „Solidarności” i zapewnił, że Związek będzie dbał o sprawy pracowników bez względu na to jakie ugrupowanie polityczne będzie sprawowało władzę.

Po nabożeństwie i odznaczeniach uczestnicy spotkania łamiąc się opłatkiem składali sobie życzenia.

(ap)