1 marca - Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

dodano: 2017-02-23

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych to święto państwowe będące wyrazem hołdu dla żołnierzy niepodległościowego podziemia, walczących w latach 1944-1963 przeciwko narzuconej przez sowietów komunistycznej władzy.

1 marca 1951r. w Warszawie wykonano wyroki śmierci na siedmiu członkach IV Komendy Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”: Łukaszu Cieplińskim, Mieczysławie Kawalcu, Józefie Batorym, Adamie Lazarowiczu, Franciszku Błażeju, Karolu Chmielu i Józefie Rzepce. Zrzeszenie było następcą Armii Krajowej, ostatnim ogólnopolskim koordynatorem „Walki o Wolność i Niezawisłość Polski z nową sowiecką okupacją”. Rocznica tego wydarzenia od 2011r. obchodzona jest jako Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”, poświęcony żołnierzom antykomunistycznego podziemia po II wojnie światowej.

Święto ustanowił Sejm RP 3 lutego 2011r. Inicjatywę ustawodawczą podjął w 2010r. śp. prezydent Lech Kaczyński. Śmierć przywódców „WiN” w 1951r. nie oznaczała dla członków podziemia zaprzestania walki. Ostatni „Żołnierz Wyklęty” w Polsce – Józef Franczak ps. „Lalek” – zginął w obławie na Lubelszczyźnie 21 października 1963r.

Liczbę członków wszystkich organizacji i grup konspiracyjnych szacuje się na 120-180 tysięcy. Żołnierzy Wyklętych dotknęły ogromne prześladowania. W walkach podziemia z władzą zginęło około 9 tys. konspiratorów. Kolejnych kilka tysięcy zostało zamordowanych na podstawie wyroków komunistycznych sądów lub zmarło w więzieniach.

(ap)