Pracodawca Przyjazny Pracownikom

dodano: 2017-03-21

Prezydent RP Andrzej Duda oraz przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda wręczą 22 pracodawcom certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. Uroczystość odbędzie się 21 marca 2017r. o godz. 11.00 w Pałacu Prezydenckim.
Tegorocznym laureatem IX edycji konkursu z naszego regionu jestKopalnia Wapienia „Morawica”, która tym prestiżowym tytułem zostanie uhonorowana już po raz trzeci.

O certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” mogą się ubiegać pracodawcy, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Wyróżnione firmy szanują prawa pracowników oraz prowadzą u siebie dialog społeczny.
Laureatów wyłania Komisja Certyfikacyjna, w skład której wchodzą przewodniczący „Solidarności” oraz przedstawiciele Prezydenta RP i Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP. Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat.