2 kwietnia 2005r. Jan Paweł II odszedł do Domu Ojca

dodano: 2017-04-01

2 kwietnia 2005 r., w wieku 84 lat, o godzinie 21.37 do Domu Ojca odszedł św. Jan Paweł II.

W ostatnich chwilach jego ziemskiego życia wierni z całego świata towarzyszyli papieżowi trwając na modlitwie w jego intencji. Pogrzeb Papieża odbył się w piątek, 8 kwietnia 2005r. W uroczystościach pogrzebowych na placu św. Piotra uczestniczyło ok. 300 tysięcy wiernych, a w całym Rzymie zgromadziło się 5 mln ludzi, w tym ok. 1,5 mln Polaków. Wielu zgromadzonych miało transparenty Santo subito („święty natychmiast”).

Już 13 maja 2005r. papież Benedykt XVI zezwolił na rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego Jana Pawła II. Beatyfikacja nastąpiła 1 maja 2011r., w Święto Miłosierdzia Bożego.

30 września 2013r. papież Franciszek ogłosił datę kanonizacji błogosławionych papieży Jana XXIII i Jana Pawła II – podczas wspólnej uroczystości w Niedzielę Miłosierdzia Bożego 27 kwietnia 2014 roku. Kanonizacja miała miejsce w Watykanie na Placu Świętego Piotra. Uroczystości przewodniczyło dwóch papieży – emerytowany – Benedykt XVI i obecny – Franciszek.

NSZZ "Solidarność" ma w pamięci swego Rodaka - Jana Pawła II, który mówił do nas i za nas, bez którego nie byłoby narodowego przebudzenia i odnowienia oblicza ziemi, tej ziemi.

(oprac.internet i  opoka.org.pl)