Droga Krzyżowa ulicami Kielc

dodano: 2017-04-12

Po raz siedemnasty, 11 kwietnia 2017r. tysiące ludzi, mieszkańców Kielc i najbliższych okolic wzięło udział w Drodze Krzyżowej - Świętokrzyskim Misterium Męki Pańskiej pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego i biskupa Mariana Florczyka. Tradycyjnie pierwsza stacja miała miejsce w dostojnych murach kościoła świętego Wojciecha. Kolejne stacje Drogi Krzyżowej tym razem były zlokalizowane na ulicach Lecha Kaczyńskiego, Warszawskiej, Rynku kieleckim, Leonarda, Placu Wolności, Mickiewicza, w pobliżu Łuku Triumfalnego Armii Krajowej i na placu Jana Pawła II w bezpośrednim sąsiedztwie Kieleckiej Bazyliki Katedralnej. W liturgię Drogi Krzyżowej wpisali się licznie zgromadzeni przedstawiciele Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” niosąc na swoich barkach Krzyż od stacji XII do stacji XIII Drogi Krzyżowej. Na zakończenie Liturgii Męki Pańskiej z wysokości ołtarza na Placu Jana Pawła II biskupi kieleccy udzielili wszystkim uczestnikom Drogi Krzyżowej pasterskiego błogosławieństwa.

Inicjatorem i pomysłodawcą Świętokrzyskiego Misterium Męki Pańskiej jest biskup Marian Florczyk.