Ważne dla przyszłych emerytów

dodano: 2017-05-29

W październiku 2017r.w życie wchodzą przepisy obniżające wiek emerytalny kobiet do 60 lat i mężczyzn do 65 lat. Od lipca we wszystkich placówkach ZUS, w całym kraju uruchomione zostaną stanowiska doradców emerytalnych. Doradca wyjaśni klientom - potencjalnym emerytom, od czego zależy wysokość emerytury, a dodatkowo wyliczy w kalkulatorze emerytalnym wysokość prognozowanego świadczenia w zależności od wskazanego przez klienta momentu zakończenia pracy. Tym samym pośrednio doradcy podpowiedzą, kiedy warto skorzystać z uprawnień emerytalnych, tak by cieszyć się z wyższego świadczenia. Decyzję w tej sprawie podejmie już sam klient, czy po osiągnięciu wieku emerytalnego 60 lub 65 przechodzi na emeryturę czy pracuje dalej.

Wniosek o emeryturę można składać już na 30 dni przed osiągnięciem wieku emerytalnego, czyli pierwsze wnioski z tytułu obniżonego wieku emerytalnego będzie można już składać 1 września 2017r.