37 lat „Solidarności” – Delegatura Starachowice

dodano: 2017-09-04

Delegatura Starachowice obchodziła 31 sierpnia br. XXXVII rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”. Obchody rozpoczęły się zorganizowanym przez Komisję Oświaty i Wychowania spotkaniem na Rondzie Solidarności. O godz 18.00 w kościele pod wezwaniem Wszystkich Świętych została odprawiona msza św. w intencji zmarłych i żyjących członków NSZZ „Solidarność”. Mszę odprawił i homilię wygłosił ks. Piotr Gruszka. Na koniec wszyscy uczestnicy ucałowali relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Po nabożeństwie została poświęcona Tablica z modlitwą „Za Ojczyznę” Piotra Skargi. Następnie uczestniczące w uroczystościach komisje zakładowe, przedstawiciele miasta i powiatu, osoby reprezentujące stowarzyszenia złożyły wiązanki kwiatów pod tablicą „Solidarności” w Panteonie Pamięci Narodowej.
Kwiaty zostały również złożone przez związkowców „Solidarności” w MAN BUS pod pamiątkową tablicą na budynku dyrekcji MAN i pod pomnikiem Anny Walentynowicz
W obchodach uczestniczyły poczty sztandarowe: Delegatury Starachowice, Emerytów i Rencistów oraz Pracowników Oświaty.