XXII pielgrzymka „Zbrojeniówki"

dodano: 2017-10-01

Związkowcy „Solidarności” z Zakładów Zbrojeniowych i Lotniczych z całego kraju uczestniczyli w XXII pielgrzymce do sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku-Kamiennej. Uroczystą mszę św. sprawował biskup pomocniczy diecezji radomskiej Piotr Turzyński.

Pielgrzymkę do Matki Bożej Ostrobramskiej, w święto patrona pracowników przemysłu zbrojeniowego – św Michała Archanioła zainicjowali 22 lata temu związkowcy „Solidarności” ze skarżyskiego MESKA, którym przewodzi Stanisław Głowacki. Organizacja ta jest jedną z najliczniejszych w Regionie Świętokrzyskim.

Tegoroczna pielgrzymka zgromadziła ponad tysiąc związkowców z całej Polski, wśród których był m.in. przewodniczący Świętokrzyskiej ”Solidarności” Waldemar Bartosz i jego zastępca Mieczysław Gójski.

Każdego roku uczestniczą w pielgrzymce przedstawiciele władz państwowych i samorządowych. W sobotę, 30 września 2017r. w uroczystościach udział wziął zastępca przewodniczącego Sejmowej Komisji Obrony Narodowej Wojciech Skurkiewicz a także prezesi firm zbrojeniowych z całej Polski, parlamentarzyści ziemi świętokrzyskiej, samorządowcy i władze województwa oraz mieszkańcy Skarżyska-Kamiennej.