Spotkanie opłatkowe Świętokrzyskiej „Solidarności”

dodano: 2018-01-06

„Solidarność” Regionu Świętokrzyskiego każdego roku, w okresie Bożego Narodzenia, organizuje spotkanie opłatkowe. Tegoroczna uroczystość (5 stycznia 2018r.) zgromadziła ponad 150osób, wśród których byli m.in. Metropolita Lwowski arcybiskup Mieczysław Mokrzycki, Biskup Kielecki Jan Piotrowski, Przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda, Wojewoda Świętokrzyski Agata Wojtyszek, Prezydent Kielc Wojciech Lubawski, parlamentarzyści: Anna Krupka, Andrzej Kryj i Krzysztof Słoń, radni wielu gmin, pracodawcy, kombatanci a także dyrektor biura prawnego TVP Bogdan Borkowski.

Wzajemne życzenia uczestników spotkania poprzedziła modlitwa i wystąpienie abpa Mieczysława Mokrzyckiego, który mówił m.in. o sytuacji Polaków oraz Kościoła Katolickiego na Ukrainie i podkreślił duże zaangażowanie rodaków z Polski i „Solidarności”, także tej Świętokrzyskiej, w udzielaniu pomocy, w rozwijaniu się Kościoła na Ukrainie. Za tę pomoc metropolita lwowski złożył podziękowanie na ręce ks. biskupa Jana Piotrowskiego i gospodarza spotkania opłatkowego - przewodniczącego Świętokrzyskiej "Solidarności" Waldemara Bartosza.

Przewodniczący Piotr Duda w swym wystąpieniu przypomniał kilka najważniejszych osiągnięć, jakie dzięki „Solidarności” zostały w minionym roku wprowadzone w naszym kraju. Zaliczył do nich m.in. obniżenie wieku emerytalnego oraz ograniczenie handlu w niedzielę a także podwyższenie stawki godzinowej za pracę.

Artystyczną oprawę spotkania opłatkowego Świętokrzyskiej „Solidarności” uświetnił chór akademicki Politechniki Świętokrzyskiej, którym kieruje Małgorzata Banasińska-Barszcz.

foto