Pracodawca Przyjazny Pracownikom

dodano: 2018-03-09

26 lutego 2018r. w Pałacu Prezydenckim w Warszawie miała miejsce uroczysta gala wręczenia statuetek i certyfikatów dla zwycięzców (X, jubileuszowego) „Konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom” (PPP). Organizatorem konkursu jest Komisja Krajowa NSZZ “Solidarność”, a odbywa się on pod patronatem Prezydenta RP. Pomysłodawcą był Prezydent Lech Kaczyński.
Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się pozytywnie stosowaniem dobrych praktyk w zakresie przestrzegania prawa pracy, stabilnością zatrudnienia, przestrzeganiem zasad BHP oraz prawa do swobodnego zrzeszania się w związki zawodowe. Ponadto szanują prawa pracowników, zatrudniają na czas nieokreślony oraz prowadzą z nimi dialog społeczny przeciwdziałając jednocześnie mobbingowi. Kandydatów zgłaszają zakładowe organizacje związkowe „Solidarności”, a certyfikatem można się posługiwać przez trzy lata.
Tegoroczna ceremonia wręczenia certyfikatów zgromadziła wielu uczestników na czele z Prezydentem Andrzejem Dudą, liderem „Solidarności” Piotrem Dudą oraz Głównym Inspektorem Pracy Wiesławem Łyszczkiem. Obecni byli także współpracownicy Prezydenta, przedstawiciele ministerstwa RPiPS oraz członkowie Rady Ochrony Pracy. Nie zabrakło również przedstawicieli i liderów wszystkich struktur związku, wśród nich delegacji Regionu Świętokrzyskiego z Przewodniczącym Waldemarem Bartoszem. Ale gośćmi szczególnymi byli szefowie nagrodzonych firm wraz z liderami zakładowych struktur „Solidarności”. Za rok 2017 tytuł „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” przyznano dwudziestu siedmiu pracodawcom, wśród których trzech było z naszego regionu.
I tak, tytułem PPP uhonorowana została m.in. Szkoła Podstawowa nr 4 w Jędrzejowie. Placówka zatrudnia obecnie blisko 100 pracowników, kształcąc ok. 900 uczniów. Na ciekawostkę zasługuje tu także fakt, że w jędrzejowskiej szkole mieści się siedziba Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ “Solidarność” Pracowników Oświaty, zrzeszająca blisko 300 członków z całego powiatu jędrzejowskiego.
Drugim laureatem (PPP) z naszego regionu były Przewozy Regionalne Oddział Świętokrzyski w Skarżysku-Kamiennej. Przedsiębiorstwo PR powstało w 1998r., jako firma wydzielona z grupy PKP i powołana do prowadzenia działalności (głównie) w zakresie regionalnych przewozów pasażerskich. Obecnie głównym udziałowcem PR jest Agencja Rozwoju Przemysłu. Dziś PR to największy polski przewoźnik pasażerski – dziennie wypuszcza na tory ok. 2,7 tys. pociągów, z których korzysta ok. 300 tys. pasażerów. Spółka posiada w Polsce 15 zakładów regionalnych, a jednym z nich jest właśnie Oddział Świętokrzyski. Zakład w Skarżysku zatrudnia 260 pracowników, z których 80 należy do zakładowej ”Solidarności”
Trzecią firmą związaną z regionem świętokrzyskim uhonorowaną ertyfikatem PPP jest Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Warszawie. Co prawda biuro zarządu Federacji mieści się w Warszawie, ale to właśnie w Kielcach swą siedzibę ma Międzyzakładowa Organizacja Związkowa „Solidarności”, zrzeszająca blisko 400 członków spośród 1100 zatrudnionych. PFHBiPM to firma będąca jedynym, pełnoprawnym reprezentantem polskich hodowców bydła i producentów mleka, która zajmuje się oceną wartości użytkowej bydła ras mlecznych na obszarze całego kraju. Tu także na uwagę zasługuje fakt, że Federacja, (jako nieliczna w Polsce) tytuł PPP odebrała już po raz drugi, a po raz pierwszy uzyskała go w roku 2013.
Wszystkim laureatom, a szczególnie tym z naszego regionu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszego rozwoju firm prowadzonych w dialogu i współpracy z pracownikami i reprezentującymi ich związkami zawodowymi.
Mieczysław Gójski

Pracodawcy z naszego regionu, uhonorowani tytułem „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”, wraz z przewodniczącym Świętokrzyskiej „Solidarności” Waldemarem Bartoszem i przewodniczącymi „Solidarności” z wyróżnionych zakładów pracy: Elżbietą Bartosz (Szkoła Podstawowa nr 4 w Jędrzejowie), Marią Szymkiewicz (Przewozy Regionalne Oddział Świętokrzyski w Skarżysku-Kamiennej) i Haliną Kapuścińską (Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka) wzięli udział w konferencji prasowej, która odbyła się 9 marca 2018r. w siedzibie Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w Kielcach.
(red)