Uprawnienia NSZZ "Solidarność" - konferencja w Staszowie

dodano: 2018-05-14

W Staszowskim Ośrodku Kultury odbyła się 10 maja 2018r. konferencja poświęcona działalności NSZZ "Solidarność" w placówkach oświatowych i w placówkach kulturalnych. O roli NSZZ "Solidarność", zadaniach, uprawnieniach i możliwościach wspierania związkowców mówił Kazimierz Pasternak, szef Działu Szkoleń Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w Kielcach wraz z mec. Martą Śnioch, radcą biura prawnego NSZZ "Solidarność" i Ryszardem Tchórzem przedstawicielem Zarządu Regionu Świętokrzyskiego.

Marek Poniewierka - przewodniczący Międzyszkolnej Komisji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" w Staszowie podziękował za dotychczasową współpracę z Zarządem Regionu, dzięki której zorganizowano w Staszowie już szereg szkoleń dla związkowców, które były poświęcone uprawnieniom emerytalnym (przy współudziale ZUS), reformie oświaty (przy współudziale Kuratorium Oświaty), problemom kadrowym i przestrzeganiu prawa w zakładzie pracy (przy współudziale prawników Państwowej Inspekcji Pracy).

Międzyszkolna Komisja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" w Staszowie zrzesza około 300 związkowców - w tym 255 czynnych pracowników. Organizowanie szkoleń i udzielanie indywidualnych porad prawnych jest realizacją zobowiązań NSZZ "Solidarność", zgodnie z którymi związkowcy mają prawo korzystać bezpłatnie ze związkowego poradnictwa prawnego, zwracać się do władz i organów statutowych w sprawach pracowniczych, społecznych i zawodowych, uczestniczyć w przedsięwzięciach organizowanych przez NSZZ „Solidarność”.

Marek Poniewierka