XXIX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność"

dodano: 2018-10-24

Wybór władz krajowych NSZZ "Solidarność" na kadencję obejmującą lata 2018-2022 oraz nakreślenie i przyjęcie programu działania na najbliższe cztery lata a także podsumowanie dotychczasowej działalności Związku to podstawowe tematy XXIX Krajowego Zjazdu Delegatów, obradującego w dniach 25-26 października br. w Częstochowie. 281 delegatów będących reprezentantami wszystkich regionalnych struktur „Solidarności”wybierze przewodniczącego oraz członków Komisji Krajowej i Krajowej Komisji Rewizyjnej. Delegatami Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" są: Waldemar Bartosz, Joanna Dróżdż, Marian Ferenc, Jacek Gawłowski, Stanisław Głowacki, Mieczysław Gójski, Wojciech Krasuski, Kazimierz Pasternak, Jan Seweryn.

Krajowy Zjazd Delegatów jest najwyższą władzą stanowiącą w NSZZ "Solidarność". Stanowią go delegaci wybrani przez walne zebrania delegatów regionów, liczba miejsc mandatowych przypadających poszczególnym regionom jest proporcjonalna do liczby członków Związku zrzeszonych w regionie. Ponadto w skład KZD wchodzą przewodniczący zarządów regionów i rad krajowych sekretariatów branżowych oraz przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów.