Spotkanie opłatkowe Świętokrzyskiej „Solidarności”

dodano: 2019-01-04

W piątek, 4 stycznia 2019r. odbyło się w Hotelu DAL w Kielcach uroczyste spotkanie opłatkowe Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”. Uroczystość rozpoczęła się Liturgią Słowa sprawowaną przez Biskupa Mariana Florczyka. W trakcie spotkania odbyła się ceremonia uhonorowania Jerzego Borowca tytułem ZASŁUŻONY DLA NSZZ "SOLIDARNOŚĆ". Tytuł ten odznaczonemu związkowcowi wręczył Przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda.Podczas uroczystości Wicewojewoda Świętokrzyski Bartłomiej Dorywalski przekazał na ręce Przewodniczącego Świętokrzyskiej „Solidarności” Waldemara Bartosza medal ufundowany przez Wojewodę Świętokrzyskiego Agatę Wojtyszek z racji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

W uroczystości udział wzięło kilkaset osób, pośród których oprócz przedstawicieli organizacji zakładowych „Solidarności” byli także m.in. posłowie Krzysztof Lipiec i Maria Zuba, senator Krzysztof Słoń, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, obecny Prezydent Kielc Bogdan Wenta i jego poprzednik Wojciech Lubawski, starostowie Mirosław Gębski i Dariusz Czechowski a także radni kieleccy i jędrzejowscy, Naczelnik kieleckiej Delegatury Instytutu Pamięci Narodowej Dorota Koczwańska-Kalita oraz szefowie świętokrzyskich zakładów pracy. Artystycznąoprawę opłatkowego spotkania uświetnił kwartet smyczkowy uczniów kieleckiej szkoły muzycznej.

ap