1 Marca – Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

dodano: 2019-02-27

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest świętem państwowym, które wyraża hołd dla żołnierzy niepodległościowego podziemia, walczących w latach 1944-1963 przeciwko narzuconej przez sowietów komunistycznej władzy.
1 marca 1951r. w Warszawie wykonano wyroki śmierci na siedmiu członkach IV Komendy Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”: Łukaszu Cieplińskim, Mieczysławie Kawalcu, Józefie Batorym, Adamie Lazarowiczu, Franciszku Błażeju, Karolu Chmielu i Józefie Rzepce. Zrzeszenie było następcą Armii Krajowej, ostatnim ogólnopolskim koordynatorem „Walki o Wolność i Niezawisłość Polski z nową sowiecką okupacją”. Rocznica tego wydarzenia od 2011r. obchodzona jest jako Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”, poświęcony żołnierzom antykomunistycznego podziemia po II wojnie światowej.
Ostatni „Żołnierz Wyklęty” w Polsce – Józef Franczak ps. „Lalek” – zginął w obławie na Lubelszczyźnie 21 października 1963r.
Święto ustanowił Sejm RP 3 lutego 2011r. Inicjatywę ustawodawczą podjął w 2010r. śp. prezydent Lech Kaczyński.

Kielce, 1 marca 2019r.

9.00:zapalenie zniczy w miejscach poświęconych pamięci Żołnierzy Wyklętych.

10.00:Cmentarz Kielce-Piaski - złożenie kwiatów przed pomnikiem poświęconym pamięci żołnierzy AK, NSZ, WiN pomordowanych przez Urząd Bezpieczeństwa w więzieniu kieleckim.

15.00:Bazylika Katedralna - Msza Święta w intencji Żołnierzy Wyklętych. Po mszy złożenie kwiatów przed ścianą straceń w byłym więzieniu kieleckim.

16.30:uroczystości przed Pomnikiem Armii Krajowej:
-wciągnięcie Flagi Narodowej na maszt, odegranie hymnu państwowego
-wystąpienie Wojewody Świętokrzyskiego Agaty Wojtyszek
-wystąpienie Naczelnika Delegatury Instytutu Pomięci Narodowej w Kielcach dr Doroty Koczwańskiej-Kality
-modlitwa za Żołnierzy Wyklętych
-Apel Pamięci
-salwa honorowa
-ceremonia złożenia wieńców i wiązanek
-Pieśń Reprezentacyjna Wojska Polskiego.

Inicjatywy towarzyszące obchodom:

28 lutego, godz. 17.00:prezentacja spektaklu „Wyklęci przez komunistów żołnierze niezłomni" (CE IPN „Przystanek Historia” w Kielcach).

l marca. godz. 10.00:rozstrzygnięcie VI Wojewódzkiego Konkursu „Żołnierze Niezłomni - Zapomnianym Bohaterom naszego regionu” organizowanego przez III L.O. z Oddziałami Integracyjnymi im. C.K. Norwida w Kielcach. Wzgórze Zamkowe - Ośrodek Myśli Patriotycznej i Obywatelskiej oraz Delegaturę IPN w Kielcach (Kieleckie Centrum Kultury).

1 marca, godz. 11.00:prezentacja spektaklu „Wyklęci przez komunistów żołnierze niezłomni” - (Kieleckie Centrum Kultury - dla szkół ponadpodstawowych).

1 marca:prezentacja wystawy „Zapomniane Ogniwo”. Konspiracyjne Organizacje Młodzieżowe na ziemiach polskich w latach 1944/1945-1956 (Delegatura IPN w Kielcach).

3 marca:„Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych” (ogólnopolski organizator: Fundacja Wolność i Demokracja). W ramach wydarzenia na terenie Kielc przeprowadzone zostaną dwa biegi na dystansie 1963 m oraz 10 km.

5 marca, godz. 18.00:debata „Żołnierze Wyklęci” organizowana przez Fundację im. Stefana Artwińskiego w Kielcach (Wzgórze Zamkowe w Kielcach - OMPiO).