Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 15 (1152) z dn. 13 kwietnia 2018r.

Warto podnieść głowę i wyrazić sprzeciw

Delegatura Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w Jędrzejowie, jako pierwsza zareagowała na próby likwidacji Oddziału Pediatrii w Szpitalu Specjalistycznym im. Władysława Biegańskiego w Jędrzejowie.

Publikujemy List otwarty matek, które skutecznie podjęły tę inicjatywę.

Jędrzejów, dn. 3.04.2018r

LIST OTWARTY

do mieszkańców powiatu jędrzejowskiego

Nasze działania przyniosły zamierzony skutek! Pediatria działa od l kwietnia i nasze dzieci nie są skazane na „poniewierkę” po obcych szpitalach.

Przypominając, 27.12.2017r złożyłyśmy w imieniu 1016 mieszkańców powiatu petycję do Zarządu Powiatu w sprawie zawieszenia Oddziału Pediatrii w Jędrzejowie z dniem 1.01.2018r (dzieci nie były przyjmowane na oddział od 18-go grudnia). Dnia 28 grudnia udałyśmy się na sesję Rady Powiatu z nadzieją, że głos społeczeństwa powiatu będzie wysłuchany z pozytywnym skutkiem. Niestety, tak się nie stało. Pan Starosta podciął nam skrzydła i wiarę w urzędników, którym powierzyliśmy my wszyscy władzę nad mieniem, które należy do powiatu, czyli do nas - Szpitala. Usłyszałyśmy, że dramatyzujemy, że Kielce są niedaleko i można tam z chorym dzieckiem dojechać w 15 minut, natomiast karetką jeszcze szybciej... Usłyszałyśmy również, że nie ma lekarzy, którzy by mogli pracować na tym oddziale. Wszelkie argumenty przemawiające za zawieszeniem oddziału wiceprezesa spółki dzierżawiącej szpital pan Starosta potwierdzał i zamiast trzymać stronę społeczności powiatu - trzymał prywatnej spółki. Od tego dnia rozpoczęła się batalia na rzecz odwieszenia oddziału. Nie poddałyśmy się! Walczyłyśmy! Wytykano nam stronniczość polityczną! Obrażano! A tylko dlatego, że otrzymałyśmy pomoc od Poseł Anny Krupki i Burmistrza Marcina Piszczka oraz innych działaczy partii rządzącej.

To były ciężkie trzy miesiące dla nas wszystkich, ale daliśmy radę. Nie pozwoliliśmy by oddział był zawieszony, a w konsekwencji po pół roku zamknięty i zlikwidowany. Każdy, kto się przyglądał tej sprawie wie, że nie było żadnych przesłanek do zawieszenia oddziału mimo, że Zarząd Powiatu miał inne stanowisko w tej sprawie: „Decyzja o zawieszeniu działalności Oddziału Pediatrycznego Szpitala, podjęta przez Spółkę ARTMEDIK Sp. z o.o. w Jędrzejowie, została przyjęta przez Zarząd Powiatu z niepokojem, ale także ze zrozumieniem podstaw takiej decyzji.” (stanowisko Zarządu Powiatu z dn. 3.01.2018r.).

Pan Starosta nazwał nas „wichrzycielami i siewcami zamętu” na swoim profilu na facebooku. Ci „wichrzyciele i siewcy zamętu” wygrali! Sprzeciw społeczeństwa ma sens. Popchnęliśmy władze do działania, do wykonywania pracy na rzecz ludzi, a nie prywatnej spółki, by dbali o dobro dzieci - naszej przyszłości. Niech nas to wszystko nauczy, że warto mieć swoje zdanie, że warto podnieść głowę i wyrazić sprzeciw. Samorządy wybieramy my - oni się sami nie powołują - więc my stoimy nad nimi i my mamy prawo decydować czy sprzeciwiać ich decyzjom.

W tym miejscu bardzo chciałyśmy podziękować w szczególności ludziom, którzy nas wspierali w tej walce. Chcemy podziękować społeczeństwu powiatu jędrzejowskiego za składanie podpisów pod petycją, bo bez Was nic byśmy same nie zdziałały. Podziękowania należą się w szczególności osobom, które wspierały nas od samego początku: Poseł Annie Krupce, Burmistrzowi Marcinowi Piszczkowi, Przewodniczącemu NSZZ „Solidarność” Waldemarowi Bartoszowi, radnemu Pawłowi Farynie, radnemu Tomaszowi Puchrowiczowi, radcy prawnemu Elżbiecie Frejowskiej oraz wszystkim ludziom dobrej woli. Dziękujemy również i tym, którzy wykonali pracę, która ustawowo do nich należy.

Magdalena Sala          Katarzyna Bacharz     Paulina Golonka