Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 1 (1138) z dn. 5 stycznia 2018r.

Kult kapelana „Solidarności” ks. Jerzego Popiełuszki jest w Kielcach bardzo żywy

Parafia Świętego Stanisława Biskupa Męczennika w Kielcach uroczyście świętowała wprowadzenie relikwi błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. W niedzielę, 17 grudnia 2017r. relikwie wnieśli do kościoła w procesji ks. biskup Marian Florczyk oraz dwaj kapłani, którzy razem z ks. Jerzym Popiełuszko byli w wojsku, w jednostce przeznaczonej dla księży w Bartoszycach: ks. Marian Janus, proboszcz parafii Świętego Stanisława Biskupa Męczennika na osiedlu Barwinek i ks. Jan Tusień, proboszcz parafii Świętego Wojciecha w Kielcach. W uroczystości, która zgromadziła wielu wiernych, uczestniczyli również przedstawiciele Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność": przewodniczący Waldemar Bartosz oraz Mieczysław Gójski i Andrzej Pawlik.

Ks. Jerzy Popiełuszko od sierpnia 1980r. był związany z „Solidarnością”, ze środowiskami robotniczymi. Był m.in. duszpasterzem służby zdrowia i kapelanem Huty „Warszawa”. W stanie wojennym zainicjował pielgrzymkę ludzi pracy na Jasną Górę i Msze za Ojczyznę. W nauczaniu stosował dewizę św. Pawła „zło dobrem zwyciężaj”. Był wielokrotnie atakowany przez służby PRL-owskiej władzy. 19 października 1984r. został porwany przez oficerów SB w Górsku k. Torunia i zamordowany. W pogrzebie księdza Jerzego wzięło udział ok. 800 tys. osób. Został pochowany przy kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie.

6 czerwca 2010 r. został beatyfikowany.

25 sierpnia 2014r. Dekretem Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów z upoważnienia Papieża Franciszka błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko został ustanowiony patronem NSZZ „Solidarność”.

(tekst za: ekai.pl i naszdziennik.pl)