Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 1 (1138) z dn. 5 stycznia 2018r.

400 numerów „Wiadomości Związkowych”

Ukazało się już 400 numerów „Wiadomości Związkowych”. Pisma MOZ NSZZ "Solidarność" w MAN Bus – PKC Group Poland – Gegenbauer Polska w Starachowicach.

„Wiadomości Związkowe” ukazują się od 18 lat. Pierwsza gazetka ukazała się 10 listopada 1980 roku i nosiła tytuł „Komunikaty NSZZ Solidarność FSC Starachowice”. Od numeru siódmego gazetka ukazywała się już jako „Wiadomości Związkowe”. Redagowana była przez Jacka Sadowskiego. Stan wojenny w 1981r. przerwał wydawanie pisma.

W pewnym sensie teraźniejsze „Wiadomości Związkowe” są kontynuacją gazetki z lat 1980-1981.

Pierwszy numer „Wiadomości Związkowych” w nowej rzeczywistości ukazał się 13 grudnia 2000 roku.

Redagowaniem gazetki zajmował się ówczesny przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” Andrzej Pruś. Od piątego numeru do dziś (z krótką przerwą podczas choroby) pismo jest redagowane przez Jana Seweryna. Główne treści pisma to informacje o tym, co dzieje się w firmach, które obejmuje swą działalnością MOZ NSZZ "Solidarność". Są teksty o sprawach związkowych, społecznych, prawie pracy i o sprawach politycznych.

Dziś dwutygodnik „Wiadomości Związkowe” ma nakład 1000 egzemplarzy i rozsyłany jest do pracowników MAN Bus – PKC Group Poland – Gegenbauer Polska w Starachowicach a także do wszystkich prezesów i kierowników tych firm. Oprócz wydania papierowego istnieje elektroniczna (kolorowa) wersja pisma. Autorami tekstów są: Jan Seweryn i Małgorzata Żłobecka. O stronę techniczną pisma dbają Andrzej Kępiński i Remigiusz Przygoda.

(tekst za: ”Wiadomości Zwiazkowe” Nr 22(400), 14 grudnia 2017r.)