Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 28 (1118) z dn. 11 sierpnia 2017r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

XIX NIEDZIELA ZWYKŁA 13 sierpnia 2017; Rok A, I

(1 Krl 19, 9a. 11-13a) Bóg objawia się Eliaszowi

(Rz 9, 1-5) Izrael jest ludem Bożym

(Mt 14, 22-33) Jezus chodzi po jeziorze

Pewien amerykański psycholog obliczył, że większość ludzi umiera nad ranem, to jest między godziną trzecia a piątą. Również matki stwierdzają, że o tej porze najczęściej budzą się małe dzieci. „Lecz o czwartej straży nocnej przyszedł do nich, krocząc po jeziorze.(Mt 14, 22-33) Dzieje się tak być może dlatego, że sprawność ludzkiego organizmu jest wówczas najmniejsza. Ciekawe, że właśnie wtedy dokonała się, ukazana w dzisiejszej ewangelii, próba wiary Apostołów. «Prawdziwie jesteś Synem Bożym».

Oremus

Ks. Jerzy Szkiert – salezjanin

Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

(1 Krn 15, 3-4. 15-16; 16, 1-2) Wprowadzenie Arki do Miasta Świętego

(1 Kor 15, 54-57) Zwycięstwo nad śmiercią

(Łk 11, 27-28) Błogosławione łono, które Cię nosiło

Takie to dzisiaj mamy podwójne święto naszej umiłowanej Ojczyzny: W NIEBIE I TU NA ZIEMI. Niech ten wielki znak, który ukazał się dziś na niebie –„ Niewiasta obleczona w słońce” będzie dla nas wskazaniem, że zdążamy do nieba wraz z Maryją. I niech nam to uświadomi, że nasza Ojczyzna jest w niebie, ale idziemy do niej krocząc po tej ziemi – naszej RZECZYPOSPOLITEJ. I trzeba nam wpierw JĄ ukochać, aby później ukochać NIEBO. Podążajmy, więc z Maryją Wniebowziętą Wspomożycielką Wiernych „przez naszą zwycięską, umęczoną, spracowaną i umęczoną ziemię do Bożego nieba”.

Oremus

Ks. Jerzy Szkiert - salezjanin