Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 29 (1166) z dn. 17 sierpnia 2018r.

Sierpień - Waldemar Bartosz

Początek sierpnia przyjmujemy w zależności od naszego nastawienia. Dla jednych ten okres oznacza kończące się wakacje i powrót do znoju codziennych zajęć, dla drugich natomiast jest nadal okresem ładowania akumulatorów, gromadzenia promieni słonecznych, bez zastanawiania się nad czekającymi obowiązkami i trudnościami. To tak jak z przysłowiową szklanką napełnioną do połowy. Dla niektórych ludzi brzmi to optymistycznie, dla innych wręcz przeciwnie.

W takim właśnie nastroju, ambiwalencji, wahania nastrojów i niepewności toczą się te wakacje. Niepokój odczuwają politycy, szczególnie samorządowcy, bo za kilka miesięcy wszystko się rozstrzygnie, albo wygrają, albo – nie. Tym bardziej, że zbliżające się wybory samorządowe są przygrywką do wyborów europarlamentarnych, a za rok – do parlamentarnych. Opozycja, sama się nazywająca – totalną, czyni wszystko, aby zwrócić na siebie uwagę, na razie chyba kontrproduktywnie. Jedno hasło: „konstytucja” nie dotyka żadnych żywotnych problemów, jakimi żyją ludzie. Dla owej opozycji jedyną nadzieją jest chyba to, że rządzący zajęci „potępieńczymi swarami” nie będą w stanie dostrzegać autentycznych problemów, a te nierozwiązane – przygniotą ich swoimi negatywnymi skutkami. A że takie problemy istnieją, widać gołym okiem. Wystarczy spojrzeć tylko dookoła, aby je dostrzec. Kłopoty staszowskiego PKS-u wołają o decyzje właścicielskie i tych nie widać. Wychodzący z trudności Chemar – czeka na tak zwaną pomocną dłoń – na razie bez wyraźnych skutków. Nie mówiąc już o problemach pracowniczych w skali ogólnopolskiej: ciągnące się od niemal 10 lat zamrożenie płac w budżetówce, podobnie zamrożenie funduszu świadczeń socjalnych, brak systemowych rozwiązań w opiece zdrowia. Nasz związek od kilku miesięcy apeluje i ostrzega. Sytuacja lekceważenia spraw pracowniczych zawsze źle się kończy. Przede wszystkim natomiast, wiele milionów pracowników oczekuje swych słusznych praw.

W miesiącu sierpniu, miesiącu ważnych rocznic historycznych, wśród których jest Sierpień 1980 r., głos ludzi pracy słychać głośno.