Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 29 (1166) z dn. 17 sierpnia 2018r.

Wybory samorządowe. Była propozycja – jest porozumienie w Jędrzejowie

W Tygodniku Solidarność Świętokrzyska nr 26 z dn. 29.06.2018r. informowaliśmy, że Rada Delegatury Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w Jędrzejowie biorąc pod uwagę zbliżające się wybory samorządowe wystosowała 28 maja br. pismo do regionalnych władz Prawa i Sprawiedliwości, w którym m.in. czytamy, iż „kierując się troską o przebieg i wynik nadchodzących wyborów samorządowych w Jędrzejowie i w powiecie jędrzejowskim stoi na stanowisku, iż połączenie wyborców jest warunkiem koniecznym, aby po tych wyborach świętować ich wyniki w poczuciu spełnionego obowiązku”.

Efektem tej inicjatywy jędrzejowskiej „Solidarności” jest porozumienie zawarte z PiS-em 17 lipca 2018r. o wspólnym pójściu do wyborów samorządowych.

Porozumienie

W sprawie wyborów samorządowych 2018r. w mieście i gminie Jędrzejów, powiecie jędrzejowskim i okręgu wyborczym w wyborach do Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego.

1. Prawo i Sprawiedliwość oraz Delegatura Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” w Jędrzejowie postanawiają przystąpić wspólnie do wyborów samorządowych w mieście i gminie Jędrzejów oraz powiecie jędrzejowskim.

2. Kandydaci do obu szczebli samorządu (gminy i powiatu) wystawieni będą na listach Prawa i Sprawiedliwości.

3. W pierwszej kolejności miejsca w poszczególnych okręgach wyborczych będą obsadzane radnymi obecnej kadencji, dalsze miejsca na listach obsadzane będą przez kandydatów PiS i NSZZ „Solidarność” przemiennie na zasadzie tzw. „suwaka”.

4. Żadna ze stron nie ma prawa kwestionować kandydatów zgłoszonych przez strony.

5. NSZZ „Solidarność” akceptuje kandydaturę PiS – Pana Marcina Piszczka na burmistrza Miasta i Gminy Jędrzejów.

6. PiS akceptuje kandydaturę NSZZ „Solidarność” – Pana Jacka Sułka na funkcję zastępcy burmistrza Miasta i Gminy Jędrzejów.

7. Zmiana uzgodnień zawartych w niniejszym Porozumieniu jest możliwa wyłącznie po uzyskaniu zgody obu stron.

8. Pełnomocnikiem wyborczym będzie przedstawiciel PiS, zaś szefem sztabu wyborczego tak uzgodnionych list będzie Pan Krystyn Toczyłowski a jego zastępcą kandydat zgłoszony przez PiS.

9. NSZZ „Solidarność” oświadcza, że po uzgodnieniu i zarejestrowaniu uzgodnionych list włączy się aktywnie do kampanii wyborczej.

10. Kampania na rzecz list PiS dotyczyć będzie trzech szczebli samorządu (Miasta i Gminy, Powiatu i do Sejmiku Województwa).

11. Złamanie przez jedną ze stron, któregoś z zapisów Porozumienia, zwalnia drugą stronę Porozumienia ze wszystkich zobowiązań w nim zawartych.

Za Prawo i Sprawiedliwość

Marek Bogusławski

Pełnomocnik Powiatowy PiS

Marcin Piszczek

Za Delegaturę Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”

Krystyn Toczyłowski

Przewodniczący Delegatury

Elżbieta Bartosz

Członek Rady Delegatury

Jędrzejów, dnia 17 lipca 2018r.