Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 29 (1166) z dn. 17 sierpnia 2018r.

ROZWAŻANIA BIBLIJNE

Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (15 sierpnia 2018r.)

Takie to dzisiaj mamy podwójne święto naszej Ojczyzny w niebie i tu na ziemi. Niech ten „wielki znak, który ukazał się dziś na niebie – Niewiasta obleczona w słońce” będzie dla nas wskazaniem, że zdążamy do nieba wraz z Maryją. I niech nam to uświadomi, że nasza Ojczyzna jest w niebie, ale idziemy do niej krocząc po tej ziemi – naszej polskiej. I trzeba nam wpierw ją ukochać, aby później ukochać niebo. Podążajmy więc z Maryją „przez polską ziemię do Bożego nieba” (kard.  Stefan Wyszyński).

Oremus

Ks. Jerzy Szkiert – salezjanin

XX NIEDZIELA ZWYKŁA, ROK B (19 sierpnia 2018r.)

Prz 9, 1-6 Chleb i wino na uczcie Mądrości

Ef 5, 15-20 Napełniajcie się Duchem

J 6, 51-58 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, Krew moja jest prawdziwym napojem

W czasie każdej Mszy Św., Tym, który ofiaruje, na pierwszym miejscu jest sam Bóg. To On – dla nas, którzy tu przychodzimy - ofiaruje dar, którym jest Chleb Żywy.

Spożywać Ciało i Krew Chrystusa, to nie tylko podejść do stopni ołtarza, aby przyjąć Komunię Świętą, tutaj spożywać znaczy świadomie uczestniczyć w życiu i śmierci Jezusa. Uczestniczyć przez naszą miłość, dobroć, pokój, naszą bezinteresowność, a także przez nasze codzienne obumieranie, naszą służbę; nasze cierpienie, choroby, trudności i niepowodzenia.

Oremus

Ks. Jerzy Szkiert – salezjanin