Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 30 (1167) z dn. 24 sierpnia 2018r.

„My chcemy Boga!” XXXVI Pielgrzymka Ludzi Pracy Jasna Góra, 15-16 września 2018r.

Koleżanki i Koledzy,

tradycyjnie, w trzecią niedzielę września, członkowie NSZZ „Solidarność” udają się do Częstochowy z Pielgrzymką Ludzi Pracy. Tegoroczne spotkanie ma charakter wyjątkowy, bo odbywa się w roku stulecia odzyskania niepodległości przez Polskę. Tegoroczną pielgrzymkę organizuje Zarząd Regionu Pomorza Zachodniego NSZZ „Solidarność”.

Początki Pielgrzymek Ludzi Pracy sięgają roku 1982, gdy na Jasną Górę udali się pracownicy Huty Warszawa wraz ze swoim duszpasterzem, księdzem Jerzym Popiełuszką, dzisiejszym błogosławionym Patronem naszego Związku. Od tamtego czasu każdego roku, w połowie września, świat ludzi pracy spotykał się w Częstochowie, by tam wspólnie zawierzać swoje najtrudniejsze sprawy Matce Bożej. Naturalnym organizatorem tego wyjątkowego wydarzenia stała się i jest do dzisiaj „Solidarność”. Dwudniowa pielgrzymka gromadzi kilkadziesiąt tysięcy osób z całej Polski (w ostatnich latach średnio 80 tys.), które przyjeżdżają do Częstochowy autokarami, koleją i prywatnymi samochodami. Głównym punktem spotkania jest Msza św. na jasnogórskim szczycie. Oprócz tego w programie jest Droga Krzyżowa, nocne czuwanie oraz okolicznościowe wystawy i prelekcje.

W tym roku, nasze dwudniowe pielgrzymowanie zyskuje intencję szczególną: podziękowanie za sto lat niepodległości Polski. Rok 2018, aż do 11 listopada, to Rok Jubileuszowy. Ludzka praca i niepodległość nawzajem się warunkują i szczególnie w Polsce są ze sobą integralnie związane. To przecież w naszym kraju, o niepodległość wyraźnie i skutecznie upomnieli się w sierpniu 1980 roku właśnie ludzie świata pracy. „Mamy obowiązek pielęgnować nadzieję Sierpnia'80” - mówił w 1984 roku, kilka miesięcy przed swoją męczeńską śmiercią, błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko. W tym roku w dniach 15-16 września udajemy się na Jasną Górę, po to właśnie by tę nadzieję pielęgnować i prosić o pomyślność dla naszej Ojczyzny.

Z organizacją pielgrzymki wiąże się tradycja peregrynacji obrazu Matki Boskiej Robotników Solidarności. Każdego roku, podczas mszy w Częstochowie, przejmuje go ten Region, który będzie organizował Pielgrzymkę Ludzi Pracy w roku kolejnym. W roku 2018 obraz przebywał zatem w parafiach diecezji szczecińsko-kamieńskiej, duchowo przygotowując członków „Solidarności” do wrześniowego wydarzenia. Odwiedził rekordową liczbę 53 parafii. Kolejnym Regionem, który przejmie obraz i zorganizuje Pielgrzymkę w roku 2019 będzie Region Podkarpacie.

Serdecznie zapraszam do udziału w tegorocznej Pielgrzymce. Spotkajmy się na Jasnej Górze!

Piotr Duda

Przewodniczący Komisji Krajowej

NSZZ "Solidarność"

Sobota:

godz. 15.00 - Punkt informacyjny Regionu Pomorza Zachodniego

godz. 17.00 - Składanie kwiatów pod pomnikiem bł. Ks. Jerzego

godz. 18.00 - koncert Młodzieżowej Orkiestry Dętej Łobeskiego Domu Kultury

godz. 19.00 - Msza Św. na szczycie

-przewodniczy JE ks. abp Andrzej Dzięga

godz. 21.00 - Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu

-prowadzenie: JE ks. abp Andrzej Dzięga

godz. 21.45 - Droga Krzyżowa na wałach, rozważania: Region Pomorza Zachodniego