Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 32 (1122) z dn. 8 września 2017r.

Święto Wolności i Solidarności – uroczystości w Kielcach

Wspomnieniami bohaterów wydarzeń, które miały miejsce w naszym regionie w 1980r. i 1982r. rozpoczęły się uroczystości poświęcone 37. rocznicy powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. Spotkanie zostało zorganizowane 28 sierpnia br. w kieleckim Centrum Edukacyjnym IPN Przystanek Historia przez Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność", Delegaturę IPN w Kielcach oraz Wojewódzką Radę Konsultacyjną ds. Działaczy Opozycji i Osób Represjonowanych.

Historyczne tło wydarzeń, które zapoczątkowały w naszym regionie narodziny „Solidarności” przedstawił dr Ryszard Śmietanka-Kruszelnicki - pracownik kieleckiego IPN. Wspomnieniami z 1980r. podzielił się jeden z głównych uczestników tamtych wydarzeń, współautor dziejącej się wtedy historii, przewodniczący ówczesnej świętokrzyskiej „Solidarnośći” – Mirosław Domińczyk. O swoich przeżyciach podczas kieleckiej demonstracji 31 sierpnia 1982r. opowiadała uczestniczka tego wydarzenia Danuta Papaj – córka ówczesnego przewodniczącego „Solidarności” w Trzuskawicy Adama Koguta. O demonstracji, która tego samego dnia miała miejsce w Starachowicach mówił Paweł Perchel – przewodniczący stowarzyszenia „Wolni i Solidarni 1980-1989”.

Spotkanie zakończył minikoncert pieśni o „Solidarności” w wykonaniu znakomitego muzyka Artura Bińka.

W spotkaniu uczestniczyli również m.in. parlamentarzyści: Bogdan Wenta, Krzysztof Słoń, Krzysztof Lipiec, oraz wicewojewoda Andrzej Bętkowski, prezydent Starachowic Marek Materek, wójt Miedzianej Góry Zdzisław Wrzałka.

Druga część kieleckich obchodów 37. rocznicy powstania „Solidarności” odbędzie się 31 sierpnia br. Rano zostaną złożone kwiaty przed tablicą upamiętniającą strajki pracowników CHEMARU w latach 80-tych (wieżowiec ZUChiAP "Chemar" SA, Kielce, ul. Olszewskiego 6). Uroczystości popołudniowe rozpoczną się odsłonięciem tablicy na frontonie pierwszej siedziby „Solidarności” w Kielcach przy ul. Koziej 10A (wówczas ul. Świętokrzyska). Następnie złożone zostaną kwiaty przed tablicą upamiętniającą powstanie „Solidarności”, po czym uczestnicy wezmą udział w uroczytej Mszy św. w kieleckiej bazylice katedralnej. Po nabożeństwie zostanie złożony hołd kapelanowi „Solidarności” bł. ks. Jerzemu Popiełuszce.

(ap)