Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 32 (1122) z dn. 8 września 2017r.

W imię „Solidarności” - Kazimierz Pasternak

W starachowickim kościele pw.Wszystkich Świętych została odprawiona 26 sierpnia br. uroczysta msza święta, podczas której został poświęcony sztandar Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w MAN BUS, PKC GROUP POLAND i GEGENBAUER POLSKA w Starachowicach. Nowo poświęcony sztandar zastąpi dotychczasowy, historyczny sztandar „Solidarności” Fabryki Samochodów Ciężarowych w Starachowicach. Uroczystej mszy świętej przewodniczył i homilię wygłosił ksiądz dziekan Marek Janas.

W homilii ks. dziekan nawiązał do idei tak bliskiej, z mozołem na co dzień realizowanej przez NSZZ „Solidarność”, zawartej w ponadczasowej i uniwersalnej dewizie BÓG, HONOR, OJCZYZNA – PRACA, GODNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ, w obronie której giną bohaterowie naszych czasów z błogosławionym księdzem Jerzym Popiełuszko – kapelanem NSZZ „Solidarność” włącznie. Uroczystego poświęcenia sztandaru dokonał ksiądz Marek Janas.

Jan Seweryn – Przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” oddał hołd sztandarowi i zaprezentował sztandar uczestnikom liturgii mszalnej z udziałem przedstawicieli parlamentu, Wojewody świętokrzyskiego, Urzędu Miasta Starachowice, Powiatu Starachowickiego, Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z Waldemarem Bartoszem – przewodniczącym, Marianem Ferencem – przewodniczącym Delegatury Zarządu Regionu Świętokrzyskiego w Starachowicach oraz związkowców „Solidarności” z terenu Starachowic, Skarżyska-Kamiennej i Kielc. W licznej grupie obecni byli przedstawiciele społeczności zakładowej fundatora sztandaru z przewodniczącym Janem Sewerynem na czele. Po zakończeniu liturgii odbyło się uroczyste odsłonięcie i poświęcenie Pomnika NSZZ „Solidarność” zlokalizowanego na placu kościelnym w szeregu tablic poświęconych wielkim Polakom i historycznym wydarzeniom. Okolicznościowe przemówienie skierował z tej okazji do zebranych Jan Seweryn – przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność”. Obecne na uroczystości delegacje złożyły wiązanki kwiatów. W imieniu Zarządu Regionu „Solidarności” Świętokrzyskiej wiązankę kwiatów złożył Waldemar Bartosz z udziałem Mariana Ferenca. Uroczystości te wpisały się w upamiętnienie 37. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”.