Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 32 (1122) z dn. 8 września 2017r.

Aktywni – w konkursie - Kazimierz Pasternak

Najaktywniejsi społeczni inspektorzy pracy z zakładów pracy województwa świętokrzyskiego mogą wystartować o palmę pierwszeństwa i podium w konkursie organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy na poziomie okręgowych inspektoratów pracy. Warunkiem startu jest wypełnienie i przesłanie na adres Okręgowego Inspektoratu Pracy w Kielcach karty zgłoszeniowej uwzględniającej problematykę określoną w regulaminie konkursu. Zainteresowani (w szczególności zakładowe organizacje związkowe) jako wnioskodawcy mogą uzyskać szczegółowe dane o konkursie bezpośrednio w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Kielcach, Zarządzie Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” lub na stronie internetowej PIP (www.pip.gov.pl). Konkurs ma wieloletnią tradycję i jest okazją wyróżnienia najaktywniejszych społecznych inspektorów pracy i promowania sip w środowiskach pracowniczych. Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody i wyróżnienia. Ocenie tradycyjnie podlegają działania społecznych inspektorów pracy w zakresie poprawy stanu bhp w zakładzie pracy. Na tej płaszczyźnie maksymalnie można uzyskać 50 punktów. 10 punktów (maksymalnie) uzyska sip za liczbę wydanych zaleceń oraz uwag zamieszczonych w księgach zakładowych sip. Następnie kolejne 40 punktów można uzyskać z tytułu realnej poprawy stanu bhp w zakładzie, będącej wynikiem działalności sip oraz z tytułu działań sip prowadzonych na rzecz zapewnienia przez zakład pracy prawnej ochrony pracy. W sumie można zdobyć 100 punktów. Zgłoszenia wraz z dokumentacją należy przesyłać do 15 września br. na adres: Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach Al. Tysiąclecia PP 4, Kielce. Życzymy sukcesów.