Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 33 (1123) z dn. 15 września 2017r.

„Solidarność” ma 37 lat

W Regionie Świętokrzyskim obchody 37. rocznicy powstania „Solidarności” składały się z kilku części. Główne uroczystości odbyły się 31 sierpnia br.

Rano złożone zostały kwiaty przed tablicą upamiętniającą strajki pracowników CHEMARU w latach 80-tych (wieżowiec ZUChiAP "Chemar" SA, Kielce, ul. Olszewskiego 6). Uroczystości popołudniowe rozpoczęły się odsłonięciem tablicy na frontonie pierwszej siedziby „Solidarności” w Kielcach przy ul. Koziej 10A (wówczas ul. Świętokrzyska). Początki działalności „Solidarnośći” w tym budynku przypomniał dzisiejszy przewodniczący NSZZ "Solidarność" Waldemar Bartosz. Odsłonił tablicę równolatek „Solidarności” – Tomasz Wróblewski, członek organizacji związkowej w CHEMARZE. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali ulicami Kielc na skwer im. S. Żeromskiego, przed tablicę upamiętniającą powstanie „Solidarności”. Tu złożono kwiaty, po czym uczestnicy udali się do kieleckiej bazyliki katedralnej gdzie wzięli udział w uroczytej Mszy św. sprawowanej przez o. opata Edwarda Stradomskiego, SOCist. w intencji Ojczyzny i „Solidarności”. Po nabożeństwie przed figurą błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki złożono hołd kapelanowi „Solidarności”. Na zakończenie odśpiewano hymn.

Uroczystość zgromadziła wiele osób. Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” reprezentował przewodniczący Waldemar Bartosz wraz zastępcami Mieczysławem Gójskim i Kazimierzem Pasternakiem. Licznie reprezentowane były zakładowe organizacje związkowe. Byli również parlamentarzyści – senatorowie Krzysztof Słoń i Jarosław Rusiecki, posłowie Bogdan Latosiński, Krzysztof Lipiec, Maria Zuba, Czesław Sobierajski a także wojewoda świętokrzyski Agata Wojtyszek, prezydent Kielc Wojciech Lubawski i jego zastępca Andrzej Sygut oraz radni Kielc i samorządowcy z gmin Miedziana Góra i Bodzentyn a także przedstawiciele organizacji społecznych i wiele osób, którym bliska jest "Solidarność".

Uroczystości poświęcone 37. rocznicy powstania „Solidarności” miały miejsce również w Delegaturach Zarządu Regionu. Jedną z nich jest Delegatura Starachowice. XXXVII rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność” świętowano 31 sierpnia br. Obchody rozpoczęły się zorganizowanym przez Komisję Oświaty i Wychowania spotkaniem na Rondzie Solidarności. O godz 18.00 w kościele pod wezwaniem Wszystkich Świętych została odprawiona Msza św. w intencji członków NSZZ „Solidarność”. Mszę odprawił i homilię wygłosił ks. Piotr Gruszka. Na koniec wszyscy uczestnicy ucałowali relikwie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Po nabożeństwie została poświęcona Tablica z modlitwą „Za Ojczyznę” Piotra Skargi. Następnie uczestniczące w uroczystościach komisje zakładowe, przedstawiciele miasta i powiatu, osoby reprezentujące stowarzyszenia złożyły wiązanki kwiatów pod tablicą „Solidarności” w Panteonie Pamięci Narodowej.

Kwiaty zostały również złożone przez związkowców „Solidarności” w MAN BUS pod pamiątkową tablicą na budynku dyrekcji MAN i pod pomnikiem Anny Walentynowicz.

W obchodach uczestniczyły poczty sztandarowe: Delegatury Starachowice, Emerytów i Rencistów oraz Pracowników Oświaty.

(ap)