Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 34 (1124) z dn. 22 września 2017r.

Ksiądz Biskup Kazimierz Ryczan odszedł do Pana

Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 13 września 2017r., o godz. 0.30 po ciężkiej chorobie odszedł do Pana Ksiądz Biskup Senior Kazimierz Ryczan.Miał 78 lat.

Ksiądz Biskup Kazimierz Ryczan był przez 21 lat ordynariuszem Diecezji Kieleckiej. W latach 2008-2015 był Krajowym Duszpasterzem Świata Pracy. XXIII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność" w Białymstoku na wniosek Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" uhonorował Księdza Biskupa Kazimierza Ryczana tytułem Zasłużony dla NSZZ "Solidarność".

Ksiądz Biskup Kazimierz Ryczan pozostanie na zawsze w naszej pamięci.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się 18 i 19 września 2017r. w Kielcach.

Trumna z ciałem Biskupa zostanie przywieziona do Domu Biskupiego w poniedziałek o godz. 16.00. Przed godz. 17.00 wprowadzona zostanie do Bazyliki Katedralnej w Kielcach. Tu zostanie odprawiona Msza święta Ex Porta, której przewodniczyć będzie były Metropolita Krakowski Ks. Kardynał Stanisław Dziwisz.

Po Mszy rozpocznie się modlitewne czuwanie, które potrwa do godz. 21.00. Następnie trumna z ciałem Biskupa Kazimierza Ryczana zostanie przeniesiona do Kościoła Św. Trójcy.

We wtorek, 19 września odbędą się główne uroczystości pogrzebowe, którym przewodniczyć będzie Metropolita Krakowski Ks. Arcybiskup Marek Jędraszewski.

O godz. 14.00 z kościoła Św. Trójcy trumna zostanie przeniesiona do Bazyliki Katedralnej gdzie o godz. 15.00 będzie sprawowana Msza św., po czym trumna z ciałem Biskupa Kazimierza Ryczana zostanie złożona w podziemiach Bazyliki Katedralnej w Kielcach.

Zapraszamy wszystkich członków NSZZ "Solidarność" do uczestnictwa w uroczystościach pogrzebowych.

Szczególne zaproszenie kierujemy do Pocztów Sztandarowych, aby swym uczestnictwem w Mszy pogrzebowej (19 września) oddały należny hołd Krajowemu Duszpasterzowi Świata Pracy Księdzu Biskupowi Kazimierzowi Ryczanowi.