Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 34 (1124) z dn. 22 września 2017r.

Szkolenie w Delegaturze Starachowice - Marian Ferenc

W dniach 6-8 września 2017r. w Delegaturze Starachowice odbyło się szkolenie zorganizowane przez Zarząd Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność". Tematem były negocjacje. Szkolenie prowadził kol. Jan Plata-Przechlewski z działu szkoleń Komisji Krajowej. Negocjacje to temat trudny i skomplikowany, o czym mogli się przekonać uczestnicy. Szkolenie składało się z teorii, ale również nie zabrakło praktycznych zadań i przykładów. Dla większości uczestników szkolenia, była to "pierwsza lekcja" prowadzenia negocjacji na zasadzie "zabawy". Zrozumieli jak trudna to "sztuka", emocjonująca, ale nade wszystko odpowiedzialna. Dotychczas posiadana wiedza na temat negocjacji okazała się dla wielu przysłowiową "kroplą w morzu". Słowa kol. Janka Platy "dobrym negocjatorem trzeba się urodzić, nie można się tego nauczyć", dla wielu okazały się prorocze. Zdobyta wiedza w czasie szkolenia, informacje oraz wskazówki pozwolą szkolącym się związkowcom w przyszłości uniknąć "wpadek" i błędów.

Na zakończenie szkolenia uczestnicy otrzymali dyplomy, podziękowali kol. Jankowi Placie - Przechlewskiemu i wprost "naciskając" domagali się zorganizowania następnego szkolenia z tego i innych zagadnień.

W szkoleniu wzięli udział członkowie NSZZ "Solidarność" z komisji zakładowych: MOZ Pracowników Oświaty, PZOZ, ZEC, MZK, Urząd Miasta, Odlewnie Polskie.