Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 35 (1125) z dn. 29 września 2017r.

Zwolnienia z pracy

Pracodawca musi zwolnić od pracy pracownika na*:

- 2 dni - w razie ślubu pracownika lub urodzenia się jego dziecka albo zgonu i pogrzebu małżonka pracownika lub jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy,

- jeden dzień - w razie ślubu dziecka pracownika albo zgonu i pogrzebu jego siostry, brata, teściowej, teścia, babki, dziadka, a także innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką,

- 6 dni w ciągu roku kalendarzowego- wezwanego w celu wykonywania czynności biegłego w postępowaniu administracyjnym, karnym przygotowawczym, sądowym lub przed kolegium do spraw wykroczeń,

- czas niezbędny w celu załatwienia sprawy będącej przedmiotem wezwania- wezwanego do osobistego stawienia się przed organem właściwym w zakresie powszechnego obowiązku obrony,

- czas niezbędny do przeprowadzenia obowiązkowych badań lekarskich i szczepień ochronnychprzewidzianych przepisami o zwalczaniu chorób zakaźnych, o zwalczaniu gruźlicy oraz o zwalczaniu chorób wenerycznych,

- czas niezbędny do wzięcia udziału w posiedzeniu komisji pojednawczej w charakterze członka tej komisji– pracownika będącego stroną lub świadkiem w postępowaniu pojednawczym,

- wystąpienie w charakterze świadka w postępowaniu kontrolnym prowadzonym przez Najwyższą Izbę Kontroli i pracownika powołanego do udziału w tym postępowaniu w charakterze specjalisty,

- czas niezbędny do uczestniczenia w działaniach ratowniczych i do wypoczynku koniecznego po ich zakończeniu - pracownika będącego członkiem ochotniczej straży pożarnej,

- 6 dni w ciągu roku kalendarzowego łączniena szkolenie pożarnicze - członek ochotniczej straży pożarnej,

- czas niezbędny do uczestniczenia w akcji ratowniczej i do wypoczynku koniecznego po jej zakończeniu - pracownika będącego ratownikiem Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego,

- czas wyznaczenia przez przewodniczącego Państwowej Komisji Badania Wypadków Kolejowych do udziału w postępowaniu- pracownika będącego członkiem doraźnym Państwowej Komisji Badania Wypadków Kolejowych, ujętym na liście ministra transportu,

- czas niezbędny do uczestniczenia w akcji ratowniczej i do wypoczynku koniecznego po jej zakończeniu oraz na czas udziału w szkoleniach organizowanych przez Morską Służbę Poszukiwania i Ratownictwa- pracownika będącego członkiem ochotniczej drużyny ratowniczej działającej w brzegowej stacji ratowniczej Morskiej Służby Poszukiwania i Ratownictwa,

- czas wykonywania obowiązku świadczeń osobistych,w trybie i na warunkach przewidzianych w odrębnych przepisach.

*wg rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (tekst jedn. DzU z 2014 r., poz. 1632)

(druk za: Rzeczpospolita, 31 sierpnia 2017)