Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 37 (1127) z dn. 13 października 2017r.

Czas religijnych przeżyć i przyjacielskich spotkań - Mieczysław Gójski

Już od 22 lat, w okresie wspomnienia w Kościele katolickim świętego Michał Archanioła - patrona pracowników przemysłu zbrojeniowego, do skarżyskiej Matki Bożej Miłosierdzia, przybywają związkowcy „Solidarności” z zakładów zbrojeniowych i lotniczych z całej Polski.

Tak też było w ostatnią sobotę września tego roku, gdy do Matki Boskiej Ostrobramskiej, w ramach swej XXV Ogólnopolskiej Pielgrzymki dotarli pracownicy zrzeszeni w Krajowych Sekcjach Przemysłu Zbrojeniowego i Lotniczego NSZZ "Solidarność". Przez pierwsze trzy lata zbrojeniówka pielgrzymowała do grobu bł. ks. Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu. 30 września br. do Skarżyska, oprócz pracowników Meska, przyjechali pielgrzymi (ponad 1000 osób) m.in. z Gdyni, Gdańska, Bydgoszczy, Gliwic, Poznania, Warszawy, Jasła, Rzeszowa, Stalowej Woli, Kraśnika, Tarnowa, Pionek, Dęblina, Świdnika oraz z Nowej Dęby, Bierunia, Siemianowic Śląskich, Konieczek, Krupskiego Młyna, Mielca i z Radomia. W pielgrzymce (podobnie jak w latach ubiegłych) wzięli udział również prezesi i członkowie zarządów tych zakładów oraz poczty sztandarowe tamtejszych organizacji NSZZ "Solidarność". Uroczystości rozpoczęły się od złożenia kwiatów i zapalenia zniczy pod Tablicą Smoleńską. Później, uformowana procesja pod przewodnictwem księży, ze związkowymi sztandarami, w asyście kompanii honorowej oraz szwadronu kawalerii z modlitwą i pieśnią na ustach, przeszła skarżyskimi ulicami nieopodal Sanktuarium. Centralnym punktem pielgrzymki była msza św. sprawowana bezpośrednio po procesji, której przewodniczył sufragan radomski - ks. bp Piotr Turzyński. Już na początku mszy ks. biskup poświęcił trzy nowe związkowe sztandary: „Solidarności” Huty Stalowa Wola i Zakładów Chemicznych NITRO - CHEM w Bydgoszczy, oraz sztandar MOZ NSZZ „Solidarność” w Mesko Skarzysko – Kamienna. Ten ostatni jest repliką historycznego sztandaru tej organizacji z 1982r. Całe wydarzenie uświetniła asysta honorowa Wojska Polskiego z orkiestrą oraz orkiestra WSK Rzeszów. Uroczystości pielgrzymkowe swą obecnością zaszczyciła także grupa znakomitych gości z całej Polski, wśród których byli między innymi: świętokrzyscy parlamentarzyści PiS oraz przedstawiciele Urzędu wojewódzkiego na czele z wojewodą - Agatą Wojtyszek. Nie zabrakło także delegacji Zarządu Regionu Świętokrzyskiej „Solidarności” z jego przewodniczącym Waldemarem Bartoszem i Hutniczej „Solidarności” z CELSA - Huta Ostrowiec. Bezpośrednio po nabożeństwie miała miejsce szczególna uroczystość, otóż postanowieniem prezydenta RP Andrzeja. Dudy, czterech zasłużonych związkowców „Solidarności” zostało uhonorowanych odznaczeniami państwowymi. Pośród nich Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polskiodznaczony został szef „Solidarności” w Mesko, członek Komisji Krajowej i przewodniczący Krajowej Sekcji Pracowników Przemysłu Zbrojeniowego NSZZ „Solidarność” – Stanisław Głowacki. Oficjalne uroczystości w Ostrej Bramie zakończył akt zawierzenia i oddania w opiekę Matce Bożej Miłosierdzia pracowników zatrudnionych w branży zbrojeniowej i lotniczej.

Warto też pamiętać, że tego rodzaju uroczystości nie składają się tylko z części oficjalnej, modlitwy i indywidualnych religijnych przeżyć. Jest to też znakomita okazja, (czego nie zabrakło także w tym roku) do przyjacielskich spotkań ludzi związanych z przemysłem zbrojeniowym - do spotkań we wspólnej rodzinie „Solidarności” i rozmów nie tylko o warunkach pracy i sytuacji w branży zbrojeniowej.