Tygodnik Solidarność Świętokrzyska nr 37 (1127) z dn. 13 października 2017r.

33. rocznica męczeńskiej śmierci błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki

33 lata temu, 19 października 1984r. został zamordowany ks. Jerzy Popiełuszko.

NSZZ "Solidarność" w kolejne rocznice męczeńskiej śmierci błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki modli się o rychłą kanonizację swego Patrona oraz w intencji Ojczyzny i świata pracy. W tym roku, w czwartek, 19 października o godz. 18.00 w kieleckiej bazylice katedralnej Ks. prałat Jan Iłczyk, duszpasterz ludzi pracy będzie sprawował mszę świętą w tych intencjach.

Po nabożeństwie zostaną złożone kwiaty przed pomnikiem Patrona „Solidarności” błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki.

Zapraszamy organizacje związkowe wraz z pocztami sztandarowymi oraz wszystkich członków i sympatyków „Solidarności” na uroczystości związane z 33. rocznicą męczeńskiej śmierci błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki.

19 października 1984 r., wracający z Bydgoszczy do Warszawy ks. Jerzy Popiełuszko i kierowca Waldemar Chrostowski zostali uprowadzeni przez funkcjonariuszy Samodzielnej Grupy „D” Departamentu IV MSW. Chrostowskiemu udało się uciec z samochodu, a ks. J. Popiełuszkę skrępowano, przewożono w bagażniku i zamordowano. W sierpniu 2014r. błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko został ustanowiony patronem Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.